2011-11-01 16:08:26• hírek • Kocsis Zoltán

Nem a periódustól, hanem az időjárástól függ a téli gumi kötelezettsége

November elsejétől lép ugyanakkor életbe az idén januárban elfogadott ötös számú kormányhatározat, amely módosítja a közúton való közlekedésre és az abroncsokra vonatkozó 2002-es törvényt. Az új törvény pedig kimondja, hogy havazás, jegesedés és ónos eső esetén minden egyes gépkocsit kötelező téli abroncsokkal ellátni. A téli gumiknak pedig meg kell felelniük az ENSZ Gazdasági Bizottsága által Európára vonatkoztatott Direktíváinak és Szabályozásainak.

EZ azt jelenti, hogy minden olyan abroncs elfogadott, amelyeken az M+S, az M.S., az MS vagy az M&S jelzés valamelyike megtalálható. Fontos kiemelni, hogy az „all seasons" minősítés önmagában nem elég, az abroncsnak rendelkeznie kell a fenti feliratok egyikével is.

A személygépkocsiknak valamennyi kerekét téli gumikkal kell felszerelni, míg a 3,5 tonnánál nagyobb önsúllyal rendelkező tehergépkocsikat illetve a kilenc személynél többet szállító buszok esetében a vontató tengelyek kerekeit kell felszerelni.

Ami pedig a kötelezettség periódusát illeti, az nem az év egy bizonyos, előre meghatározott időszakát érinti, hanem minden olyan esetet, amikor havas vagy jeges az úttest. A dolog abszurditása, hogy amennyiben mondjuk május elsején hirtelen havazni kezd (mint ahogy erre volt is példa a legutolsó évtizedben), akkor bárkit meg lehet büntetni, amennyiben nem használ téli abroncsot vagy hóláncot.

A büntetés mértéke pedig nem kicsi, hisz kilenctől akár 21 büntetőpontig is terjedhet. Ennél is „fájdalmasabb" lehet, hogy 603 lejtől akár 1340 lejig is terjedhet a bírság összege.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: